Tags

, , , , , ,

Εφέτος το εργαστήριο θα προσφέρει την δυνατότητα βιβλιοδετικής μαθητείας σε περιορισμένο αριθμό (έως 2) ατόμων.

Επιθυμώ να δώσω την ευκαιρία σε κάποιον/α που ενδιαφέρεται για την τέχνη αυτή να την γνωρίσει σε βάθος μέσα από ιδιαίτερα μαθήματα και πρακτική εξάσκηση, όπως επίσης και την δυνατότητα να συμμετέχει στο μέλλον σε τρέχοντα projects του εργαστηρίου ως βοηθός.
Ελπίδα μου είναι πως η βιβλιοδεσία θα τους συνοδεύει έπειτα σαν δημιουργική δραστηριότητα ή, ιδανικά, θα θελήσουν να την ακολουθήσουν επαγγελματικά.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να θελήσετε να ασχοληθείτε με την βιβλιοδεσία.
Διαθέτει παράδοση χιλιετιών και ρίζες σε διαφορετικούς πολιτισμούς και αποτελεί ένα αμάλγαμα τεχνών. Στο δέσιμο ενός βιβλίου εμπλέκονται εξίσου τα χέρια (αφού δουλεύει κανείς με εργαλεία και υλικά), το μυαλό (μέσω της δημιουργικής σκέψης, είτε αυτό έχει να κάνει με φαντασία είτε με πρακτική επίλυση προβλημάτων/προκλήσεων) αλλά και η ψυχή (αφού επιτρέπει την καλλιτεχνική έκφραση). Είναι μια τέχνη που αποσκοπεί να δημιουργήσει κάτι όμορφο το οποίο αντέχει στο χρόνο. Τέλος, οι ικανότητες/τεχνικές που κατακτά κανείς μαθαίνοντας βιβλιοδεσία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πολλών άλλων πραγμάτων.

Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω για πληροφορίες και προϋποθέσεις σχετικά με την μαθητεία.

ΜΑΘΗΤΕΙΑ

Περιεχόμενο: Θα ξεκινήσουμε με την διδασκαλία της Ραφτής Πανόδετης Βιβλιοδεσίας και έπειτα Δερματόδετης βιβλιοδεσίας σε μορφή ιδιαιτέρων. Ενδιάμεσα στα μαθήματα θα υπάρχουν μέρες πρακτικής άσκησης για εμπέδωση και εφαρμογή των τεχνικών σε βιβλία του μαθητευόμενου.

Διάρκεια: 200 ώρες, εκ των οποίων οι 50-60 είναι ώρες μαθημάτων και οι 150 είναι ώρες πρακτικής.
Η διεξαγωγή τους θα γίνει σε βάθος 8 μηνών (Οκτώβρης – Μάιος)

Κόστος: το συνολικό κόστος είναι 850 ευρώ, με 15% έκπτωση για φοιτητές.
Παρέχονται όλα τα υλικά και εργαλεία.
Για την κατοχύρωση θέσης απαιτείται προκαταβολή 200 ευρώ, τα υπόλοιπα θα δοθούν σε μηνιαίες δόσεις.

Καθόλη την διάρκεια της μαθητείας θα έχετε στην διάθεση σας τον χώρο του εργαστηρίου καθώς και τα υλικά/εργαλεία που είναι απαραίτητα για εξάσκηση, και των οποίων η έλλειψη ή αδυναμία απόκτησης λόγω κόστους αποτελεί συχνά εμπόδιο για να μπορέσει κανείς να γνωρίσει καλά την βιβλιοδεσία.

Θα έχετε επίσης την συνεχή βοήθεια και καθοδήγηση μου ώστε να κατακτήσετε τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις για να φτιάχνετε λειτουργικές, όμορφες και ανθεκτικές βιβλιοδεσίες, είτε αυτές είναι κλασικού χαρακτήρα είτε “καλλιτεχνικού”, αλλά και στο να εξερευνήσετε τις ιδέες σας ώστε να μπορέσετε να εκφραστείτε δημιουργικά.

Με το κλείσιμο αυτού του πρώτου κύκλου θα γίνει μια συνολική εκτίμηση της πορείας του μαθητευόμενου και θα συζητηθεί η προοπτική της συνέχισης σε πιο σύνθετες μορφές βιβλιοδεσίας και η παραμονή στο εργαστήριο υπό την ιδιότητα του βοηθού.

Ηλικίες: Η μαθητεία αφορά άτομα από 17 (να έχουν ολοκληρώσει τις σχολικές σπουδές) μέχρι 30+ ετών, προτεραιότητα ωστόσο θα δοθεί σε νεαρότερες ηλικίες.

Αιτήσεις μέχρι: 9 Οκτωβρίου

Δηλώστε συμμετοχή μέσω της ακόλουθης φόρμας:
https://forms.gle/t3ckN7wAh8AzmjxD7

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου πως η εν λόγω μαθητεία διαφέρει αρκετά από ένα οποιοδήποτε σεμινάριο δημιουργικής απασχόλησης στο οποίο συμμετέχουμε για να δούμε πως φτιάχνεται κάτι, αλλά κυρίως για να περάσουμε καλά. Η μαθητεία αποσκοπεί στην κατάκτηση (σε μικρό ή μεγάλο βαθμό) μιας τέχνης και συνεπώς κρατάει καιρό, θέτει στόχους και εμπεριέχει αξιολόγηση του μαθητευόμενου. Είναι μια μορφή σπουδών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επιπλέον, η μαθητεία προϋποθέτει κάποιες δεσμεύσεις πρακτικού χαρακτήρα από μέρους των ενδιαφερομένων προκειμένου να είναι εφικτή, όπως επίσης και κάποια χαρακτηριστικά για να μπορέσει κανείς να λειτουργήσει μέσα στα πλαίσια της αλλά και του εργαστηρίου.

Προϋποθέσεις:

– Θα πρέπει να είστε πρόθυμοι να αφοσιωθείτε στην διαδικασία αυτή σε βάθος χρόνου.
Αυτό προϋποθέτει επίσης πως δεν έχετε πλάνα να μεταβείτε στο εξωτερικό για (μακρόχρονες) σπουδές ή εργασία για τα επόμενα χρόνια.

– Θα πρέπει να είστε μόνιμοι κάτοικοι Αθηνών.

– Θα πρέπει να έχετε την δυνατότητα να έρχεστε στο εργαστήριο (πλησίον Εθνικής Άμυνας) τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, μια για διδασκαλία και άλλη μια-δυο για εξάσκηση, ενδεχομένως και παραπάνω.

Προφίλ μαθητευόμενου:

Λόγω της φύσης της μαθητείας σαν διαδικασία αλλά και της βιβλιοδεσίας σαν τέχνη γενικότερα, είναι σημαντικό να διαθέτει κανείς υπομονή, επιμονή, μεθοδικότητα, προσοχή στην λεπτομέρεια και μια υγιή δόση τελειομανίας. Και βεβαίως δημιουργικότητα.

Επίσης να του/της αρέσουν τα βιβλία – δεν νοείται να θέλετε να ασχοληθείτε με την βιβλιοδεσία και να μην αγαπάτε το διάβασμα!

Ευπρόσδεκτες (αλλά όχι απαραίτητες) οι γνώσεις/ικανότητες σχεδίου και γενικά η οποιαδήποτε εξοικείωση με χειροτεχνία.

Advertisement