Tags

, , , , ,

(to my english readers; this post lists a number of suppliers for bookbinding materials and tools that I shop from regularly and are located in Athens. If you plan on visiting drop a line and I’ll take you shopping!)

Για όλους εσάς που ασχολείστε με την βιβλιοδεσία, επαγγελματικά και μη, ιδού μια ενδελεχής λίστα με τους προμηθευτές μου! Ποιοί είναι, τι έχουν και που θα τους βρείτε.
Να σημειωθεί πως είναι όλα -με μία εξαίρεση- μαγαζιά που βρίσκονται στην Αθήνα, ως επί το πλείστον στο κέντρο της πόλης. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν πολλά ακόμη που διαθέτουν ίδια ή παρόμοια προϊόντα, η λίστα όμως περιλαμβάνει τα μαγαζιά που έχω δοκιμάσει ή ψωνίζω τακτικά και έχω μείνει ευχαριστημένος.

ΔΕΡΜΑΤΑ
1) Μερινόπουλος και Σία
Το βυρσοδεψείο αυτό από την εξωτική Άμφισσα , που αποτελεί οικογενειακή επιχείρηση, προετοιμάζει διαφόρων ειδών δέρματα. Είναι όμως το μοναδικό (εν γνώσει μου τουλάχιστον) πιά στην Ελλάδα που παράγει δέρμα ειδικά για βιβλιοδεσία.
Πρόκειται για κατσίκι φυτικής δέψης το οποίο μπορείτε κατόπιν συνεννόησης να προμηθευτείτε άβαφο και αγυάλιστο σε φυτική απόχρωση, γυαλισμένο σε φυσική απόχρωση και τέλος χρωματισμένο. Το πρώτο είναι το δέρμα που χρησιμοποιώ (και βάφω) στο 90% των βιβλιοδεσιών μου. Φουρνιά από φουρνιά διαφέρει αλλά σε γενικές γραμμές δουλεύεται άνετα, ρεφελάρεται, βάφεται και χρυσώνεται καλά. Και κυρίως συμφέρει: 1 τομάρι βγάζει συνήθως 4 βιβλία. Φτιάχνουν επίσης περγαμηνή.
ΤΗΛ- 2265022421 6948897450

Καρανάσος2) Καρανάσος & Σία
Τον ξέρετε, σωστά; Στη οδό Μιαούλη στο Μοναστηράκι υπάρχουν δύο μαγαζιά Καρανασαίων, αντικρυστά μάλιστα, το ένα έχει είδη δερματοτεχνίας και το άλλο έχει δέρματα. Μεγάλη ποικιλία σε χρώματα, υφές και μεγέθη. Ανάμεσα στα πολλά που διαθέτουν έχω συχνά εντοπίσει και κάποια κατάλληλα για βιβλιοδεσία.
ΔΙΕΥΘ- Μιαούλη Μοναστηράκι 
ΤΗΛ- 2103250988

ΧΑΡΤΙΑ
1) Τσοκάκης Δ. – Fine handmade papers
Ανοιχτός καθημερινές, Κυριακές και αργίες, με βροχή ή χαλάζι, σε πυρηνικό ολοκαύτωμα ή εισβολή εξωγήινων, ο Κος Τσοκάκης έχει ένα εκτενές υπόγειο με χαρτιά απ’όλο τον κόσμο. Γνώστης του αντικειμένου του θα προτείνει το κατάλληλο χαρτί για κάθε περίπτωση (μη διστάσετε να εξηγήσετε λεπτομερώς τι ψάχνετε) καθώς και το που θα βρείτε επιπλέον προμήθειες ή υπηρεσίες αναλόγως το project σας. Πολλά χειροποίητα χαρτιά.
ΔΙΕΥΘ- Νέα Σμύρνη  ΤΗΛ- 2109313544

2) Χαρτιά Περράκης
Ο Περράκης διαθέτει μια μεγάλη λίστα χαρτιών παραγωγής στην αποθήκη του. Αν τους περιγράψετε τι χρειάζεστε θα σας εξυπηρετήσουν αλλά είναι προτιμότερο να προμηθευτείτε το δειγματολόγιο τους και να πάτε έπειτα κατατοπισμένοι.
ΔΙΕΥΘ- Αλκμήνης 10 κοντά στο Γκάζι   ΤΗΛ- 2103412111

3) Μόρδος Ματαράσσος Σαμουήλ
Αυτό το μικρό υπογειάκι αποτελεί συχνή μου στάση για χαρτόνια (για καλύμματα, κουτιά βιβλιοδεσίας, κλπ) αλλά κυρίως για χαρτί Σαμουά που είναι φτηνό, ανθεκτικό και χρήσιμο σε διάφορες βιβλιοδετικές περιστάσεις.
ΔΙΕΥΘ- Πολυκλείτου 2 Μοναστηράκι (Κάθετος στη Βίσσης)  ΤΗΛ- 2103216462

ΥΦΑΣΜΑΤΑ
Πλατεία Αγ. ΕιρήνηςΕδώ θα αναφέρω μια περιοχή αντί συγκεκριμένα καταστήματα. Μπορεί τα βράδια η πλατεία Αγ. Ειρήνης και οι γύρω δρόμοι να είναι από καιρό το hot-spot της πόλης αλλά για μένα τα πραγματικά θέλγητρα της γειτονιάς αποκαλύπτονται μέσα στη μέρα: Χυτήρια, τυπογραφεία, αργυροχρυσοχοεία, ραφτάδικα και εργαστήρια κάθε λογής κρυμμένα σε υπέροχα παρακμιακές πολυκατοικίες δεκαετιών γεμίζουν την περιοχή από την πλατεία έως το Σύνταγμα. Όπως είναι λογικό τα συνοδεύουν οι αντίστοιχοι προμηθευτές, στην δική μας περίπτωση οι υφασματάδες. Πίσω από το ναό και στους τριγύρω δρόμους βρίσκεται συγκεντρωμένο πλήθος υφασματάδικων (πολλά στη συμβολή Σκουζέ και Καλαμιώτου) στα οποία θα βρείτε κυριολεκτικά οτιδήποτε. Αρκετά από τα υφάσματα που θα συναντήσετε μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην βιβλιοδεσία.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ – ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ
“Μα που θα βρω εκείνο το κάτι που μοιάζει έτσι και κάνει για αυτή τη δουλειά;;;”. Συνοπτικά η απάντηση είναι “Στην Αθηνάς ή κάπου εκεί κοντά!”. Χάριν όμως της λίστας θα το περιορίσω σε 3 μαγαζιά που υπήρξαν συχνά η λύση σε τέτοιου είδους απορίες.

1) Καρανάσος & Σία
Όχι ο δερματάς, ο άλλος απέναντι! Ναι, έχει και αυτός δέρματα, αλλά κυρίως έχει ό,τι εργαλεία και τζιτζιμπλόγκια μπορεί να φανταστεί κανείς σχετικά με δερματοτεχνία. Όταν λέω “ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς” δεν είναι σχήμα λόγου, πηγαίνω 12 χρόνια σε αυτό το μαγαζί και ακόμη δεν γνωρίζω ούτε το 30% των πραγμάτων που έχει. Πολλές φορές μάλιστα ανακάλυψα κάτι που χρειαζόμουν χωρίς να ξέρω πως μοιάζει ή ότι υπάρχει καν απλώς και μόνο επειδή έψαχνα τα ράφια του ή το ζήτησε κάποιος άλλος πελάτης. Πριτσίνια, κηρονήματα, κλωστές, διακορευτές, βελόνες, ψαλίδια, μπρούτζινες γωνίες, πιαστράκια, βέλκρο, σουβλιά, μαχαίρια, λίμες, κουμπιά και κλιπάκια, μαγνήτες, σφυριά του τσαγκάρη για τις ράχες των βιβλίων… νομίζω μπήκατε στο νόημα!
Ένα από τα πολύ σημαντικά προϊόντα του για μας τους βιβλιοδέτες είναι η αμυλόκολλα που πουλάει φτηνά με το κιλό.
ΔΙΕΥΘ- Μιαούλη Μοναστηράκι

2) Αφοί Ρέππα
Ο ναός του πάσης φύσεως μάστορα και τεχνίτη, σε πολλές περιπτώσεις και του βιβλιοδέτη. Διαθέτει πριόνια, μεταλλικούς χάρακες και γωνίες, μικρόμετρα και παχύμετρα, γυαλόχαρτα, μάσκες και διάφορα άλλα.
ΔΙΕΥΘ- Κακουργοδικείου 3 Μοναστηράκι   ΤΗΛ- 2103212829

Φράγκος Μοναστηράκι3) Φράγκος
Πέρα από τα μπρούτζινα αμφικόχλια που χρησιμοποιούνται συχνά στη βιβλιοδεσία (είναι αυτές οι βίδες που βλέπετε συνήθως σε καταλόγους) διαθέτει και πληθώρα άλλων περίεργων εργαλείων και εξαρτημάτων όπως μεντεσεδάκια, μπρούτζινες λαβές και μικροσκοπικά καρφάκια.
ΔΙΕΥΘ- Αθηνάς 20  ΤΗΛ- 2103210122

ΧΡΥΣΟ – FOIL
Φύλλα χρυσού (αλλά και ασημιού, χαλκού, κλπ) ελεύθερα ή σε χαρτί:
1) Κ. Ζαδές  ΔΙΕΥΘ- Βίσσης 19 Μοναστηράκι ΤΗΛ- 2103212248
2) Κατσαχνιάς Ι.  ΔΙΕΥΘ- 3ης Σεπτεμβρίου 19  ΤΗΛ- 2105222785

Για πάστες τυπογραφίας (foil) ή απομίμηση χρυσού
3) Polypap  ΔΙΕΥΘ- Κοντογιανναίων 16 Γκύζη  ΤΗΛ- 2106410653

ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ
Cookbookstore1) Ακόνισμα μαχαιριών Cookbookstore
Εάν το ακόνισμα των μαχαιριών για ρεφελάρισμα δεν είναι η καλύτερη σας -όπως και για μένα!- τότε θα εκτιμήσετε το εύρημα του Σταύρου Μ. ο οποίος κάνει πάντοτε ενδιαφέρουσες ανακάλυψεις: πρόκειται για το Cookbookstore στα εξάρχεια, ένα κατάστημα με είδη για σεφ που όμως παρέχει και υπηρεσίες ακονίσματος με laser. Έχω δοκιμάσει στο παρελθόν παραδοσιακά τροχεία και δεν μπορώ να πω ότι το αποτέλεσμα ήταν το επιθυμητό. Ο Σταύρος μου έδειξε ένα μαχαίρι του ύστερα από ακόνισμα τους και αποφάσισα να τους πάω ένα δικό μου. Έμεινα πολύ ικανοποιημένος, με 5 ευρώ (και ελάχιστο stropping έπειτα στο εργαστήριο) η κόψη του μαχαιριού έχει τέλεια κλίση (bevel), ομοιόμορφο ακόνισμα και ρεφελάρει υπέροχα.
Ιδανικό επίσης για καινούρια μαχαίρια που συχνά φτάνουν με πρόχειρο ακόνισμα ή κακό bevel από τον κατασκευαστή.
ΔΙΕΥΘ – Εμμ. Μπενάκη 17 Εξάρχεια  ΤΗΛ- 2103837140

2) Εξοπλισμός – είδη βιβλιοδεσίας Φραγκιουδάκης Omnia Libris
Οικογενειακή επιχείρηση με χρόνια στο χώρο. Φτιάχνουν πρεσάκια, τεζάκια για ράψιμο αλλά και την εντυπωσιακή 7σε1 πρέσα βιβλιοδεσίας (πρακτικά ένα εργαστήριο βιβλιοδεσίας σε ένα πολυμηχάνημα). Διαθέτουν επίσης μαρμαρόκολλες, χαρτιά και υφάσματα βιβλιοδεσίας κ.α.
ΔΙΕΥΘ- Αγίου Παντελεήμονος 7  ΤΗΛ- 2108140481

3) Είδη βιβλιοδεσίας  Γάτος Α.Ε. Coverboard
Στη μέση του πουθενά, όπου φτάνετε και έπειτα οδηγείτε για κάνα τέταρτο ακόμη, βρίσκεται η τεράστια αυτή αποθήκη με είδη βιβλιοδεσίας. Παρότι τα περισσότερα απ’όσα διαθέτει αφορούν την βιβλιοδεσία σε μεγάλη/παραγωγική κλίμακα, θα βρείτε διάφορα χρήσιμα πράγματα όπως δέρματα τα οποία προμηθεύονται από τον Μερινόπουλο. Εάν θέλετε 1-2 τομάρια, λίγο foil, χαρτόνι, μερικά μέτρα βιβλιοδετικού υφάσματος και τέλλα αξίζει να πάτε ως εκεί.
ΔΙΕΥΘ- Λυσία 34 Περιστέρι  ΤΗΛ- 2105748456

Όπως είναι λογικό υπάρχουν αρκετοί ακόμη που δεν συμπεριέλαβα στο άρθρο για να παραμείνει σχετικά σύντομο και ευανάγνωστο, αλλά και επειδή έχουν πολύ εξειδικευμένα πράγματα. Αν ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο που δεν βλέπετε εδώ τότε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για κάποια πρόταση.

Advertisements