Tags

, , , ,

Αυτό το αρθράκι αφορά μερικά πράγματα που είναι καλό να θυμόμαστε όταν θελήσουμε να δέσουμε ένα βιβλίο. Γνωριζοντάς τα διευκολύνετε τον βιβλιοδέτη να εξυπηρετήσει εσάς και το βιβλίο σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

-Ο χρόνος

timeΣτο σύχρονο κόσμο έχουμε συνηθίσει όλα να γίνονται άμεσα και γρήγορα: Τα φρούτα και τα λαχανικά μας περιμένουν έτοιμα στα ράφια του σουπερμάρκετ, αγοράζουμε και παίρνουμε επιτόπου τα καινούρια μας έπιπλα ή συσκευές, τα κείμενα μας τυπώνονται σε λίγα δευτερόλεπτα στο φωτοτυπείο. Όμως η βιβλιοδεσία δεν λειτουργεί έτσι… Είναι μια χειροτεχνία και ως τέτοια θέλει χρόνο.

Πολύ συχνά επικοινωνεί μαζί μου κάποιος που θέλει να δέσει μια εργασία ή ένα βιβλίο για δώρο μια βδομάδα πριν την μέρα που πρέπει να παραδοθούν. Αυτός ο χρόνος είναι οριακός ακόμη και για την πιο λιτή βιβλιοδεσία, μια απλή ραφτή πανόδετη χωρίς διακόσμηση. Υπάρχουν πολλά στάδια στα οποία αφήνουμε το βιβλίο να στεγνώσει από την κόλλα και η δουλειά πρέπει να περιμένει ως την επόμενη. Εάν πρόκειται για δερματόδετο τόμο ο οποίος θα βαφτεί στο χέρι τότε μπορεί να χρειαστούν 2 ή 3 μέρες μέχρι να απορροφηθεί το χρώμα, να επιτευχθεί ο επιθυμητός τόνος και να στεγνώσει το δέρμα για να δουλευτεί. Θα μπορούσα να γράψω μια ολόκληρη λίστα με λεπτομέρειες τέτοιου τύπου που απαιτούν η κάθε μια το χρόνο της. Ακόμη και αν ζητηθεί μια εργασία που έχει διάρκεια 4-5 ημερών είναι πιθανόν ο βιβλιοδέτης σας να μην προλαβαίνει να την έχει έτοιμη σε αυτό το διάστημα για ένα σωρό λόγους (πχ άλλες παραγγελίες που ήδη τρέχουν).
Εάν λοιπόν θέλετε η βιβλιοδεσία σας να είναι έτοιμη εγκαίρως επικοινωνήστε από νωρίς με το βιβλιοδέτη και ρωτήστε τον πόσο χρόνο θα χρειαστεί η συγκεκριμένη εργασία. Σε αντίθεση με τις δουλείες γραφείου οι προθεσμίες στα χειροτεχνικά επαγγέλματα ορίζονται από την φύση της εργασίας οπότε όσο νωρίτερα γίνει η συνεννόηση τόσο το καλύτερο.
Προσωπικά θεωρώ πως για μια απλή βιβλιοδεσία είναι καλό να μιλήσετε με τον βιβλιοδέτη 2 βδομάδες πριν και εάν πρόκειται για μια ιδιαίτερη παραγγελία (ένα καλλιτεχνικό δέσιμο, ένα περαστό κλπ) 1 μήνα ή και παραπάνω.

– Το χαρτί και τα νερά του

νερά και κείμενοΤο συγκεκριμένο θέμα αφορά τους ανθρώπους που τυπώνουν κάτι και έπειτα πάνε να το δέσουν. Πολύ σημαντικό και ας φαίνεται κάπως εξειδικευμένο.
Μέσα από την διαδικασία της παραγωγής το βιομηχανικό χαρτί αποκτά “νερά”, σαν αυτά που έχει το ξύλο. Τα νερά, που συνήθως δεν φαίνονται, επηρρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την συμπεριφορά του χαρτιού και το πως αλληλεπιδράει με άλλα υλικά και ουσίες. Ο σωστός τρόπος για να τυπωθεί ένα βιβλίο που πρόκειται να δεθεί ειναι ένας: με τα νερά κατακόρυφα. Εάν το βιβλίο είναι τυπωμένο με τα νερά “κόντρα”, δηλαδή οριζόντια, τότε η ζωή του βιβλιοδέτη γίνεται δύσκολη και το αποτέλεσμα είναι μια βιβλιοδεσία με αρκετά προβλήματα για τα οποία δεν μπορεί να κάνει και πολλά.
Σε οτιδήποτε περιλαμβάνει περισσότερους από έναν τεχνίτες το λόγο έχει αυτός που θα δουλέψει τελευταίος με το αντικείμενο. Συμβουλευτείτε πρώτα το βιβλιοδέτη και μετά τον γραφίστα και τον τυπογράφο. Τα νέρα του χαρτιού είναι μεν το σημαντικότερο θέμα αλλά υπάρχουν και πολλά ακόμη που ποικίλουν ανάλογα με το τι πρόκειται να δεθεί. Μιλήστε με το βιβλιοδέτη και εάν χρειαστεί φέρτε τον σε επικοινωνία με τον τυπογράφο σας προτού γίνει η εκτύπωση. Εάν δεν έχετε ακόμη βρει βιβλιοδέτη αλλά πρέπει να γίνει η εκτύπωση βεβαιωθείτε πως ο τυπογράφος θα τυπώσει με τα νερά κάθετα.

– Αναζήτηση

Κλασσική βιβλιοδεσίαΌσες φορές έτυχε να χρειαστώ ένα τεχνίτη (ξυλουργό, μηχανουργό, ράφτη, σχεδιαστή κλπ) προσπαθώ να ενημερωθώ για αυτό που θα ζητήσω, κάνω πολλές ερωτήσεις και επισκέπτομαι αρκετά εργαστήρια κάθε φορά. Είναι ευνόητο πως δεν διαθέτουν όλοι τον χρόνο ή και την όρεξη τελωσπάντων για τέτοια έρευνα. Όμως έχουμε στη διαθεσή μας το ίντερνετ, το οποίο βρίθει από υλικό βιβλιοδεσίας.
Αναζητείστε εικόνες, διαβάστε άρθρα. Κατανοώντας, έστω και συνοπτικά, την φύση της εργασίας που θα ζητήσετε μπορείτε να κάνετε καλύτερο προγραμματισμό (χρόνου, κόστους κλπ) και θα γίνει καλύτερη συνεννόηση.

Δεν είναι σπάνιο να υπάρχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τον βιβλιοδέτη: Για παράδειγμα έχουμε τόσο εξοικειωθεί με την εικόνα της κλασσικής βιβλιοδεσίας 19ου αιώνα από ταινίες και media, που οι περισσότεροι θεωρούν πως ένα τέτοιο όμορφο δέσιμο με χρυσά διάκοσμα και μπορντούρες είναι απλή υπόθεση. Η αλήθεια ωστόσο είναι πως μια τέτοια βιβλιοδεσία -μια πραγματική βιβλιοδεσία τέτοιου τύπου και όχι μια απομίμηση- απαιτεί εξαιρετικές ικανότητες, μεγάλο χρόνο ολοκλήρωσης και έχει πολύ υψηλό κόστος. Αυτά γίνοται εύκολα αντιληπτά μέσα σε λίγα λεπτά στο ίντερνετ. Μια γρήγορη ματιά online μπορεί να είναι εξαιρετικά κατατοπιστική και θα βοηθήσει στη διαμόρφωση του αποτελέσματος με διάφορους τρόπους!

Θα βρείτε περισσότερα άρθρα σε σχέση με την βιβλιοδεσία στο Portofolio μου (ακολουθήστε το link).

Για το λίγο καλοκαίρι που απέμεινε εύχομαι ό,τι καλύτερο!

Advertisements